Invloedrijke uitgever Robert Giroux overleden

De invloedrijke Amerikaanse uitgever Robert Giroux is vrijdag op 94-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Tinton Falls. Dat heeft een familielid meegedeeld aan de krant New York Times. Giroux liet onder meer Jack Kerouac en Susan Sontag debuteren.

(belga) - Giroux was één van de partners van de vermaarde uitgeverij "Farrar, Straus & Giroux". Hij was de literaire sterkhouder van het bedrijf. Zo fungeerde Giroux als redacteur van T.S. Eliot en Virginia Woolf en was hij verantwoordelijk voor de Amerikaanse publicatie van 1984 van George Orwell.

Daarnaast liet Giroux jonge auteurs als Susan Sontag, Robert Lowell en Jack Kerouac debuteren. Met die laatste schrijver zou Giroux dé vergissing van zijn carrière begaan. Toen Kerouac op een dag kwam aanzetten met een nieuw manuscript -een aaneengeflanste strook papier van 35 meter lang- suggereerde Giroux enkele aanpassingen aan een wat nonchalant geschreven paragraaf. De auteur weigerde en trok naar concurrent Viking. De roman, On the Road, werd één van de grootste cultklassiekers van de vorige eeuw.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud