Iraakse archeologische sites nog steeds geplunderd

(belga) - Plunderaars hebben veel archeologische sites in Irak leeggeroofd en een belangrijke hoeveelheid van het Iraakse culturele patrimonium verkocht. Dat heeft één van de hoogste verantwoordelijken voor Iraakse archeologie maandag verklaard.

Tientallen sites in het zuiden van het land werden geplunderd terwijl de uitgravingen bezig waren. De buit werd tentoongesteld op markten tijdens klaarlichte dag, benadrukte Donni George, directeur van het Iraakse departement voor Archeologie en Patrimonium. Ondanks de controle door de Amerikanen en hun inzet om 14.000 verdwenen objecten uit het nationaal museum van Bagdad terug te vinden, zijn deze plunderingen onopgemerkt voorbijgegaan, zei Donni George op een persconferentie in de universiteit van Chicago. Volgens George zal het moeilijk zijn deze objecten die uit Mesopotamische archeologische sites komen terug te vinden omdat ze nooit geïnventariseerd werden.

Irak bezit vele archeologische schatten, vooral rond de steden Al-Kut en Al-Diwaniyah, maar de meeste sites werden nog niet onderzocht. Sommige plaatsen worden beschermd door Iraakse veiligheidsmensen, maar zij zijn veelal niet in staat gewapende plunderaars tegen te houden die bijna dagelijks op zoek zijn naar waardevolle artefacten. Archeologen zijn van mening dat een onbekend aantal gestolen objecten reeds het land uit zijn.

De markt voor kunstwerken uit de Mesopotamische tijd is in snelle ontwikkeling en vele beelden en kleitabletten worden gemakkelijk uit Irak gesmokkeld. Dat duurt nu al zes maanden, volgens McGuire Gibson, een specialist in Iraakse antiquiteiten. Als het zo doorgaat moeten archeologen zelfs nooit meer op deze sites gaan zoeken, voegde hij er aan toe.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud