Iraakse schoenenwerper blijft in de cel

Bush ontwijkt de eerste schoen (beeld: CNN) ©AFP

De Iraakse onderzoeksrechter belast met het onderzoek naar de schoenenwerper, heeft donderdag zijn verzoek om vrijlating onder borg afgewezen. Dat meldde de rechter zelf aan AFP. Ondertussen werd ook gezegd dat Montasser al-Zaidi "niet gefolterd" werd.

(belga) - "Wij hebben het verzoek om vrijlating onder borg van Montasser al-Zaidi afgewezen in het belang van het onderzoek, maar ook om zijn veiligheid te verzekeren", verklaarde onderzoeksrechter Dhiya al-Kenani. "Als hij vrij rondloopt op straat, loopt hij het risico het slachtoffer te worden van zelfgemaakte bommen en andere aanslagen. (...) Bovendien heeft hij een misdaad gepleegd en hebben wij het recht om hem niet vrij te laten onder borg".

Zondagnamiddag gooide al-Zaidi op een persconferentie zijn schoenen naar de Amerikaanse president Bush. Volgens de rechter heeft hij artikel 223, "agressie tegen een buitenlands staatshoofd op staatsbezoek", overtreden. Hij riskeert 5 à 15 jaar cel. De rechtbank kan echter ook oordelen dat het hier gaat om een "poging tot agressie", die bestraft wordt met 1 à 5 jaar cel.

Een van al-Zaidi's advocaten liet intussen aan het Iraakse persbureau Aswat al-Irak weten dat hij woensdag telefonisch contact heeft gehad met Montasser, en die heeft hem verzekerd dat hij in goede gezondheid is. In Bagdad en het noorden van Irak demonstreren ondertussen nog altijd mensen voor de vrijlating van al-Zaidi. De parlementsleden van de sjiitische en Koerdische partijen willen echter dat hij aangehouden blijft. Volgens berichten in de pers zou parlementsvoorzitter Mahmud al-Mashhadani in een zwaar debat op woensdag uitgeroepen hebben dat het Iraakse parlment het "rotste parlement ter wereld is".

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud