Iran niet langer grootste pistacheproducent

Een kruidenier in Teheran verkoopt pistachenoten (Foto AFP) ©AFP

De voorbije koude winter in Iran en de sterke droogte die daarop is gevolgd, zorgen ervoor dat Iran niet langer de grootste producent van pistachenoten ter wereld is. Die plaats wordt overgenomen door de Verenigde Staten, meldt de economische krant Sarmayeh dinsdag.

(belga) - "De productie van pistaches zal maximum 100.000 ton bedragen in september, tegenover 280.000 ton vorig jaar", zei Mohammed Hossein Karimi-Pour, voorzitter van de landbouwcommissie in de Iraanse Handelskamer.

Iran was in 2007 de grootste producent van pistachenoten ter wereld met 53 procent van de totale mondiale productie. De Verenigde Staten stonden op een tweede plaats met 35 procent (185.000 ton), Syrië op drie (26.000 ton), Turkije op een vierde plaats (14.000 ton) en Griekenland sloot de top vijf af (9.000 ton), volgens cijfers van de krant.

De pistache is sinds ettelijke jaren het voornaamste exportproduct van de Iraanse landbouw. In 2004 heeft de export van pistachenoten 555 miljoen dollar opgebracht, veel meer dan droge rozijnen (107 miljoen dollar).

China, de grootste klant van Iran, "dat gevoelig is voor de prijs, gaat zeker reageren want ons product is duurder dan het Amerikaanse", zei de verantwoordelijke.

De export van pistachenoten naar de Europese Unie is de laatste jaren gevoelig gedaald door de stricte hygiënische normen.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud