Italiaans wereldcultuurerfgoed bedreigd

Verschillende Italiaanse steden en plaatsen die door UNESCO als wereldcultuurerfgoed worden erkend, kunnen deze status verliezen. De steden en plaatsen die bedreigd worden, zijn onder andere de Amalfikust, het historisch centrum van San Gimignano in Toscanië, het cultuurlandschap Cinque Terre in Ligurië en de antieke stad Herculaneum bij Pompei. Dat heeft de Italiaanse krant La Repubblica woensdag bericht.

De uitzonderlijk goed bewaarde antieke stad Herculaneum, die bedolven raakte bij de uitbarsting van de Vesuvius die ook Pompei fataal werd.

(belga) - Uiteenvallende kunstwerken, dichtbebouwde landschappen en nalatigheid bij het onderhoud van historische gebouwen brengen het cultureel erfgoed van het land in gevaar, aldus de VN-organisatie. 'Sommige plaatsen kunnen werkelijk van de lijst geschrapt worden, zoals bijvoorbeeld het eiland Lipari of de villa's van Palladio in Venetië waar een weg in het midden van de stad wordt gebouwd', aldus Giovanni Puglisi, voorzitter van de Italiaanse UNESCO-commissie.

De titel wereldcultuurerfgoed van het cultuurfonds van de Verenigde Naties heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen. In Italië dragen 41 plaatsen of steden deze titel en daarmee staat het schiereiland ruim op kop.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud