Advertentie

Italiaanse comapatiënte Eluana Englaro overleden

Eluana Englaro (Foto Reuters) ©REUTERS

De Italiaanse comapatiënte Eluana Englaro is overleden. Dat is maandagavond bekendgemaakt in het rusthuis in Udine, waar de 38-jarige vrouw vorige week naar toe was gebracht om te sterven. De Italiaanse minister van Volksgezondheid Maurizio Sacconi bevestigde het nieuws.

(belga) - De stervensbegeleiding voor de vrouw, die al 17 jaar in coma lag, was in Italië fel omstreden. De regering van Silvio Berlusconi had nog met een wet de euthanasie van Englaro willen voorkomen.

"Ja, ze heeft ons verlaten", bevestigde de vader van de comapatiënte, die er jaren voor had gestreden om de kunstmatige voeding van zijn dochter te laten stopzetten. De vader zei achteraf enkel nog dat hij nu alleen wilde zijn.

In het rusthuis in Udine werd vrijdag het stervensbegeleidingsproces ingeleid. De artsen hadden de dood van de 38-jarige vrouw voor een van de komende weken voorzien.

Het hooggerechtshof had ermee ingestemd om de voeding van Eluana stop te zetten en de stervensbegeleiding op gang te brengen, iets wat de regering Berlusconi niet wilde accepteren. Berlusconi had eerst nog geprobeerd met een spoeddecreet de stopzetting van de voeding te voorkomen. Toen de Italiaanse president Giorgio Napolitano weigerde het decreet te ondertekenen, diende de regeringsleider een wetsontwerp in, waarover donderdag zou gestemd worden.

Berlusconi sprak nu van "groot verdriet". Zijn regering is er niet in geslaagd "een mensenleven te redden". Napolitano had vrijdag strikt geweigerd het spoeddecreet van de regering Berlusconi goed te keuren, die daarmee het euthanasieproces voor Eluana in de laatste minuut wilde beletten. Berlusconi bracht daarop nog dezelfde avond een wetsontwerp over stevensbegeleiding op tafel, die zo snel mogelijk wet moest worden "om Eluana te redden", zo verklaarde de regering.

Oppositieleider Walter Veltroni sprak maandag van een "aanval zonder voorgaande op de grondwet". De mediamagnaat en premier legde de kritiek naast zich neer. "Ik heb de eed afgelegd op de grondwet, maar die kan veranderd worden", was zijn repliek.

Eluana was in 1992 na een auto-ongeval in coma geraakt. Haar vader had jarenlang tegen de windmolens gevochten om de kunstmatige voeding van zijn dochter stop te zetten. Afgelopen november had dan het Italiaanse hoogerechtshof in laatste aanleg beslist dat de kunstmatige voeding van de vrouw mocht stopgezet worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud