Italiaanse schrijfster Oriana Fallaci overleden

De Italiaanse journaliste en schrijfster Oriana Fallaci is donderdagnacht op 76-jarige leeftijd overleden in haar geboortestad Firenze. Fallaci haalde de afgelopen jaren vooral door haar felle kritiek op het radicale islamisme de internationale krantenkoppen. Ze leed al jarenlang aan kanker.

(belga) Fallaci werd in Firenze geboren op 29 juni 1930. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad ze toe tot het verzet tegen de nazi-bezetting van haar land. Ze werd bekend en berucht als gewezen oorlogscorrespondente in het Midden-Oosten en Vietnam. Ook haar onorthodoxe interviews met belangrijke politici en wereldleiders gingen de wereld rond.

Onder meer Henry Kissinger, de Iraanse ayatollah Khomeini, Lech Walesa, Omar Khadaffi, Yasser Arafat en Indira Ghandi werden door haar aan de tand gevoeld. Kissinger zei in het interview met Fallaci dat hij zichzelf als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zag als een cowboy die zijn kudde leidt. Jaren later noemde Kissinger het interview nog altijd "het meest desastreuze" uit zijn leven.

De thema's die in Fallaci's leven en boeken centraal stonden waren naar eigen zeggen de dood en "de zinloosheid, de stompzinnigheid, de wreedheid en de gekte van oorlog".

Eén van haar bekendste boeken is "Een man" (1979), over Alekos Panagoulis, een tegenstander van het kolonelsregime in Griekenland (1967-1974). Twee dagen na zijn vrijlating uit de gevangenis interviewde Fallaci hem. Daaruit ontstond een liefdesrelatie waaraan een einde kwam toen Panagoulis in 1976 werd vermoord.

Na de aanslagen van 11 september 2001 doorbrak zij een meer dan tienjarig stilzwijgen in haar vrijwillige ballingsoord in het hart van Manhattan voor een woedende tirade tegen de islam. In "De woede en de trots" waarschuwde Fallaci dat terroristenleider Osama bin Laden de hele wereld wil bekeren tot de islam en dat toegeeflijkheid richting de islam gelijk staat aan zelfmoord. Het pamflet verkocht alleen al in Italië meer dan een miljoen exemplaren. Haar onverzettelijke houding tegenover de islam bracht haar nader tot de Rooms-Katholieke Kerk, waarvan ze eerder een fervent tegenstander was geweest.

In april 2004 verscheen in Italië het anti-islamitische pamflet "De kracht van de rede". Daarin geeft Fallaci een vernietigende analyse van wat zij de 'Brand van Troje' noemt. Europa is volgens haar veranderd in Eurabia, een kolonie van de islam.

De familie van Fallaci liet weten dat ze in besloten kring begraven wordt

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud