'Jaarlijkse mammografie niet nodig bij vrouwen ouder dan 40'

Vrouwen ouder dan 40 moeten vanaf die leeftijd niet elk jaar een mammografie of een onderzoek laten uitvoeren om borstkanker op te sporen. Dat is de opmerkelijke conclusie van een Amerikaans onderzoek.

(afp) De beslissing om bij vrouwen tussen de 40 en 49 jaar een mammografie te doen moet volgens de onderzoekers geval per geval bekeken worden. Er wordt daarbij onder meer rekening gehouden met de voordelen en ongemakken van een dergelijk borstonderzoek.

In het Amerikaans medisch tijdschrift waarin de resultaten van het onderzoek maandag gepubliceerd werden, raden de onderzoekers aan om vrouwen vanaf hun 40ste levensjaar regelmatig te evalueren en hen te informeren over de voordelen, maar ook over de ongemakken van een mammografie. Uiteindelijk moet de arts, volgens hen, dan op basis van het profiel van de patiënte beslissen of een mammografie wordt gedaan of niet.

"We zeggen niet dat vrouwen geen mammografie meer moeten laten uitvoeren", benadrukt Douglas Owens, de dokter die de leiding had over het team onderzoekers. "We willen vrouwen gewoon aanraden om eerst met hun arts te overleggen vooraleer ze een beslissing nemen." De American Cancer Society gaf vorig jaar nog de aanbeveling aan vrouwen vanaf 40 jaar om elk jaar een mammografie te laten maken. Ook het American College of Obstetrics and Gynecology beveelt het onderzoek jaarlijks of tweejaarlijks aan voor die leeftijdsgroep.

Een kwart van de borstkankers komt voor bij vrouwen onder de 50, zo blijkt uit cijfergegevens. Tussen de 40 en 49 jaar hebben vrouwen zonder risicoprofiel 1 procent kans om de ziekte te ontwikkelen. Bij vrouwen met een risicoprofiel (rekening houdend met onder andere de medische familieachtergrond) is dat 6 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud