Advertentie

Jaarwinst Bel20-leden groeit met 38 procent

De bedrijven uit de Bel20-index hebben in 2006 samen een nettowinst van 22,7 miljard euro gerealiseerd. Dat is een record en 38 procent meer dan in 2005. Geen enkel Bel20-bedrijf boekte een verlies. Van de 18 ondernemingen verhoogden er 16 hun dividend. Dat meldt De Tijd.

(tijd) De staalspecialist Bekaert publiceerde gisteren zijn resultaten over 2006. Bekaert was de laatste in de rij van de Bel20-bedrijven waarvan het boekjaar overeenkomt met het kalenderjaar. Het boekjaar van Colruyt eindigt op 31 maart.

De redactie zette de cijfers op een rij en kwam tot enkele opvallende vaststellingen.

De gezamenlijke nettowinst van de 18 Bel20-leden bedroeg 22,7 miljard euro of gemiddeld 1,26 miljard euro per bedrijf. In 2005 bedroeg de gezamenlijke winst 16,5 miljard.

Zes ondernemingen konden uitpakken met een nettowinst van minstens 1 miljard euro: de financiële groepen Fortis, KBC en Dexia, de bierreus InBev, de Frans-Belgische nutsgroep Suez en haar belangrijkste aandeelhouder, de holding GBL. Twee Bel20'ers haalden de kaap van het miljard net niet: Belgacom en GBL's moederholding NPM.

Alle Bel20'ers realiseerden een nettowinst, ook al is de winst van Agfa-Gevaert en Barco relatief klein. Voor Agfa was het de eerste winst na twee verliesjaren. Barco werd in de Bel20 inmiddels vervangen door de participatiemaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH). Voor de statistieken is AvH een aanwinst: de groep scoorde over 2006 een nettowinst van 308 miljoen euro, bijna tienmaal meer dan Barco.

Alle Bel20-bedrijven keren een dividend uit. Alleen bij Bekaert zakte het reguliere dividend in 2006, maar de groep verwende haar aandeelhouders met een eenmalige uitkering.

De winstsprong van de Bel20-bedrijven doorstaat met brio de internationale toets. Alle leden van de Parijse CAC40-index zagen hun gezamenlijke winst met slechts 15 procent stijgen tot 91 miljard euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud