Japanse archeologen graven ruïnes mausoleum Dzjenghis Khan op

(belga) - Archeologen hebben in het oosten van Mongolië, op 250 kilometer van de huidige hoofdstad Oelanbaatar de restanten opgegraven van een groot paleis en het mausoleum van de legendarische 13de eeuwse Mongoolse heerser Dzjenghis Khan. Het Japans-Mongoolse team hoopt eerlang ook op het kroonstuk te stuiten: het graf van de heerser van de Centraal-Aziatische steppen.

De ruïnes beslaan een oppervlakte van 600.000 vierkante meter, zo lichtte Noriyuki Shiraishi, assistent aan de universiteit van Niigata en leider van de Japanse expeditie, toe. Het dertig man sterke team begon zijn opgravingen in 2001. Tot dusver waren al as en gebeente opgegraven van koeien en paarden die werden geofferd tijdens een plechtigheid ter ere van het overlijden van de Khan, in 1227. Ook oorbellen, bronzen accessoires en met draken versierde wierookvaten waren reeds aangetroffen.

Shiraishi twijfelt er niet aan dat het om het mausoleum van Dzjenghis Khan gaat. "Historische documenten tonen aan dat die plechtigheid ter herdenking van zijn overlijden heeft plaatsgevonden". Ook het porcelein dat ter plaatse werd aangetroffen, stamt uit de tijd van de mythische Mongoolse heerser. Voorts komt de beschrijving van het paleis - gebouwd in de vorm van een yoert (tent) - en zijn omgeving, opgemaakt in 1232 door een gezant van de Chinese Tang-dynastie, naadloos overeen met de blootgelegde ruïnes.

Meteen komt het mythische graf van Dzjenghis in het vizier: "Uit verscheidene documenten blijkt dat zijn graf zich bevindt in een straal van 12 kilometer rond het maosoleum".

Enkel de Mongoolse overheid kan nog stokken in de wielen steken. Het vorsersteam wacht nog op toelating van de regering in Oelaanbaatar om zijn graafwerken voort te zetten. De huidige toelating verloopt in 2007. Overigens is volgens professor Shiraishi zijn team niet het enige dat de goldrush naar het graf van Dzjenghis heeft ingezet: ook archeologen uit de VS, Frankrijk, Duitsland en Turkije blijken driftig op zoek.

Dzjenghis Khan (1160-1227) verenigde in 1206 de elkaar sinds mensenheugenis vijandig gezinde Mongoolse nomadenstammen en geldt aldus als de stichter van het Mongoolse Rijk. Zijn zoon Kublai (of Choebilai) veroverde het Chinese rijk en stichtte er de vermaarde Yuan-dynastie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud