Japanse onderzoekers ontdekken meer resistente griepvirussen

Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat er meer griepvirussen tegen de bestaande medicijnen resistent zijn dan tot nu toe werd aangenomen. In het Amerikaanse blad Jama pleiten ze er woensdag voor de resistentieontwikkeling beter op te volgen.

(belga) Het was al langer bekend dat geneesmiddelen tegen griep bij bepaalde griepvirussen van het type A niet meer helpen. Maar de vorsers van de universiteit van Tokio kwamen tot de bevinding dat 1 à 2 procent van de door hen onderzochte griepvirussen van het type B ook resistent zijn.

Het Japanse team onder leiding van Shuji Hatakeyama onderzocht 74 kinderen die het antigriepmiddel Tamiflu toegediend kregen. Een van de kinderen bleek met een resistent virus te zijn besmet. De onderzoekers bestudeerden voorts 422 virusstalen, afkomstig van 348 onbehandelde grieppatiënten. Bij zeven van de onderzochte virussen (1,7 procent) werd een verminderde gevoeligheid voor Tamiflu of Relenza, een andere antigriepmiddel, of voor beide geneesmiddelen waargenomen.

In Japan worden geneesmiddelen tegen griep vaker genuttigd dan in veel andere landen, onder meer wegens de nabijheid van vogelgriep. In 2005 stierven in Vietnam twee mensen aan de ziekte, hoewel ze met Tamiflu waren behandeld.

Het H5N1-virus, de gevaarlijke variant van vogelgriep, behoort net als de meeste griepvirussen die dit jaar de kop opsteken, tot het type A

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud