Japanse premier ontzegt zich als straf drie maanden salaris

De Japanse eerste minister Shinzo Abe gaat zichzelf drie maanden salaris ontzeggen, en dat bij wijze van zelfbestraffing. Hij reageert zo op het nieuws dat toeschouwers betaald zijn geweest om "goede" vragen te stellen bij openbare vergaderingen.

(belga) Het was een initiatief van de voorganger van Abe, Junichiro Koizumi, om sinds 2001 lokale vergaderingen te organiseren. Burgers konden er terecht met alle zaken die hen op de lever lagen. In totaal werden er 174 georganiseerd. Maar blijkbaar verliep niet alles er even eerlijk als dat had moeten zijn.

Abe, eerste minister sinds eind september, wil nu een en ander rechtzetten. "We zullen degenen straffen die rechtstreeks bij deze zaak betrokken zijn", zei hij. Zelf wil hij drie maanden lang geen loon op zijn rekening overgeschreven zien. Abe was onder Koizumi de nummer twee van de Japanse regering.

Het is niet de eerste keer dat Abe de knip zet in zijn loonzakje. Bij zijn aantreden kende hij zichzelf een loonsvermindering toe van 30 procent. Elk van zijn ministers moest het 10 procent minder salaris stellen. Hij wilde zo een voorbeeld stellen voor de bezuinigingspolitiek die hij wil voeren. Officieel vangt een Japanse eerste minister elk jaar zo'n 41 miljoen yen (270.000 euro).

Het is best mogelijk dat Abe meer beoogt dan het onderstrepen van zijn eigen integriteit. Het is immers niet goed gesteld met 's mans populariteit. Veel Japanners twijfelen of hij wel echt bereid is de hervormingen door te voeren die nodig zijn voor de economie van het land.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud