Advertentie

Jean-Marie Le Pen doet Nine Eleven af als "incident"

De aanslagen van 11 september 2001 in de VS zijn een "incident" in vergelijking met het aantal slachtoffers in Irak of tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat stelt de Franse extreemrechtse leider Jean-Marie Le Pen woensdag in een interview met de krant La Croix.

(belga) De 78-jarige Le Pen werd ondervraagd over de gemeenschappelijke veroordeling van de aanslagen door de verantwoordelijken van de grote godsdiensten. "Dat was een uitstekend initiatief", ook al maakte het deel uit "van de cirkelredeneringen die een kortstondige invloed hebben", luidde het.

"Op het moment zelf heeft het evenement van 11 september, om niet te zeggen incident, er een aantal mensen toe gebracht om zich te distantiëren om niet onder de golf van beschuldigingen terecht te komen die toen werden gelanceerd", zei de Franse extreemrechtse leider.

Waarop de journalist van La Croix Le Pen vroeg of hij 11 september en zijn drieduizend doden echt als een "incident" beschouwt. Antwoord: "Drieduizend doden, dat is wat er in Irak op een maand tijd is, het is veel minder dan de bombardementen op Marseille of Dresden op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat waren ook terreurdaden omdat ze uitdrukkelijk de burgerbevolking viseerden om de militairen te doen capituleren."

Le Pen zorgde in 1987 voor ophef door te verklaren dat de gaskamers slechts een "detail" waren "in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog". In 2002 zorgde hij voor de verrassing door in de plaats van de socialist Lionel Jospin de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen te halen. Daarin moest hij de duimen leggen voor Jacques Chirac.

In het interview met La Croix zegt Le Pen trouwens ook dat "het dynamisme van de islam minder voortkomt uit zijn bekeringsijver dan uit de demografische druk".

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud