Advertentie

Jelinek reageert verrast op prijs

(belga) - In een interview met de Zweedse radio verklaarde Elfride Jelinek dat de Nobelprijs voor Literatuur 'als een volledige verrassing en een hele eer' komt. Wegens ziekte kan ze in december niet op de prijsuitreiking aanwezig zijn. De Oostenrijkse stelde ook dat ze de prijs niet ziet als 'een bloemetje in het Oostenrijkse knoopsgat'.

De marxistisch-feministische Jelinek (57) studeerde in Wenen kunstgeschiedenis en theater- en muziekwetenschap. Na een bundel gedichten ('Lisas Schatten', 1967) trok zij sterk de aandacht met de experimentele popartroman 'Wir sind Lockvögel Baby' (1970). In haar romans en verhalen stelt zij de mannenwereld en de klassemaatschappij scherp aan de kaak. Vooral met haar ook in het Nederlands vertaalde roman 'Lust' uit 1989 baarde zij veel opzien. Haar roman 'Die Klavierspielerin' (1983) werd in 2001 verfilmd door Michael Haneke onder de titel 'La Pianiste'. In 1999 verscheen 'Macht nichts-Eine kleine Trilogie des Todes', in het Nederlands verschenen als 'De Kinderen van de Doden'. In 1986 won ze de prestigeuze Heinrich Böll-prijs en in 1998 mocht ze de Georg Büchner-prijs, de hoogste Duitse literatuurprijs, in ontvangst nemen.

Totnogtoe ging de Nobelprijs Literatuur, de belangrijkste literaire onderscheiding ter wereld, naar 10 vrouwen en 89 mannen. Vorig jaar ging de Nobelprijs Literatuur naar de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee. De onderscheiding gaat gepaard met een beloning van 1,1 miljoen euro. De prijs wordt traditioneel op 10 december overhandigd, op de sterfdag van Alfred Nobel (1833-1896).

22150928

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud