Jommeke-tekenaar Jef Nys krijgt Stripvos

(belga) - De striptekenaar Jef Nys heeft zaterdagavond in het Brusselse stripmuseum de Stripvos 2004 gekregen. Nys is de geestelijke vader van Jommeke. 'Met zijn omvangrijke oeuvre heeft hij een enorme bijdrage geleverd aan de Vlaamse stripwereld', motiveerde Marc Daniëls, de voorzitter van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde (VOS), de keuze voor Nys.

De Stripvos wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt door de Vlaamse stripauteurs. De bronzen vossenkop gaat naar een persoon of een instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de Vlaamse strip.

Jommeke behoort tot de best verkochte strips in Vlaanderen. Vorig jaar werd op de Boekenbeurs in Antwerpen het vijftig miljoenste verkochte album gevierd. Nys tekent de verhalen niet meer zelf. Sinds drie jaar werkt hij met een vast trio aan de albums van Jommeke. In korte tijd groeide 'Jommeke' uit tot de meeste gelezen strip in Vlaanderen. In 2005 viert de reeks haar vijftigste verjaardag. Nys, die op 30 januari 1927 in Berchem werd geboren, wordt dan 78.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud