Jos Lansink wint goud op wereldruiterspelen

Springruiter Jos Lansink heeft zondag goud behaald op de Wereldruiterspelen in Aken. Onze 45-jarige landgenoot vormde met Cuvalor Cumano de enige foutloze combinatie in een barrage met drie.

(belga) Het zilver was voor de Amerikaanse Beezie Madden, met Authentic, het brons voor de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum, met Shutterfly.

In de finale met vier, waarbij de ruiters niet enkel met hun paard, maar ook met dat van de drie andere finalisten, het parkoers moesten afleggen, was de Australische Edwina Alexander (Isovlas Pialotta), de enige die in de fout ging. Ze deed dat op Shutterfly, het paard van Michaels-Beerbaum.

'Ik geloof er helemaal niks van. Vertel het me morgen nog maar eens', reageerde Lansink, nadat hij wereldkampioen geworden was. 'Toen Beezie Madden de fout maakte, wist ik dat ik de proef gewonnen had. Verder durfden mijn gedachten niet te gaan. Nog steeds niet. Ik was al heel blij toen ik me na de fout van Alexander zeker wist van een medaille.'

'Cumano is niet echt een snel paard in de barrages. Omdat ik als eerste moet rijden, jaagde ik hem wat op, om met een degelijke tijd toch druk op de andere twee te zetten, vooral op Beezie Madden, die het snelste in het jachtparkoers was en wiens kwaliteiten we al jaren kennen. Cumano heeft een grote galopsprong en de barrage lag me wel met die lange lijnen, al moet je altijd wel dat tikkeltje geluk hebben.' Dat geluk had Lansink toen Madden op de allerlaatste hindernis het goud uit haar handen zag glippen. 'Cumano is zeker niet de snelste, eerder een echt kampioenenpaard die foutloos kan springen.' Een mening die gedeeld werd door de drie amazones, die allen beaamden dat Cumano het best geschoolde paard was. De hengst van Jean Vanderlinden werd dan ook uitgeroepen tot beste paard van het WK.

Het stoorde Lansink niet dat hij op het podium aangekondigd werd als Nederlander in plaats van Belg. 'Dit is ook een beetje voor mijn geboorteland. Daar is alles begonnen. Ik kom er nog wel, maar blijf in België wonen. Vrouw en kinderen hebben het er geweldig naar hun zin.'

Lansink maakte op het WK in tien omlopen slechts één springfout met Cavalor Cumano. Het was nochtans met pech begonnen. Op de openingsdag, toen hij zijn jachtparkoers aanvatte, brak een onweer los boven Aken en kreeg hij daardoor één fout. Hij begon de tweede dag van op de veertigste plaats. De volgende manches sprong Lansink wel telkens foutloos en dat deed niemand hem na.

Jos Lansink is altijd blijven geloven in Cumano. De witte hengst was trouwens de aanleiding van zijn ontslag bij Zangersheide na acht jaar trouwe dienst. Voor de Olympische Spelen van Athene wou Zangersheide-baas Melchior dat Lansink altijd met Caridor zou rijden. Lansink koos resoluut voor Cumano. 'Je moet altijd voor het beste paard kiezen', oordeelde hij en kon zijn koffers pakken op Zangersheide. Lansink en Cavalor Cumano werden vorige jaar al vierde op het EK en derde in de GP van Aken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud