Katholieke Kerk schaft voorgeborchte af

Na maanden van reflectie zijn theologen van het Vaticaan het erover eens geraakt dat het voorgeborchte niet bestaat en dat baby's die overleden zijn zonder te zijn gedoopt, direct naar de hemel gaan. Dat is vrijdag bij de pontificale theologische commissie vernomen.

(belga) Het al weken geleden rondgeraakte document van de commissie is door het Vaticaan nog niet vrijgegeven. Het kerkelijke persbureau Catholic News Services (CNS) publiceerde wel reeds uittrekels. De tekst kreeg de goedkeuring van paus Benedictus XVI, aldus de secretaris van het raadgevend orgaan van de Curie. De conclusies hebben weliswaar niet de waarde van een dogma.

Het idee van het voorgeborchte als een soort niemansland waarin de roomskatholieke kerk gestorven baby's plaatste die niet waren gedoopt, weerspiegelt volgens de theologen een "te restrictieve visie op het Heil". "Onze conclusie is dat er theologische en liturgische basis is om te verhopen dat pasgeborenen die overlijden en niet gedoopt zijn, gered worden".

De theologen bogen zich al sinds 2005 over de kwestie. Het was de in 430 overleden theoloog Sint-Augustinus die de hypothese van het voorgeborchte naar voren had geschoven.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud