Kazaa wordt legaal en betaalt 115 miljoen dollar schadevergoeding

Sharman Networks Ltd., het Australische bedrijf achter online muziekuitwisselingsdienst Kazaa, stopt met het aanbieden van illegale downloads en wordt een legale dienst. Dat heeft de Internationale federatie van de muziekindustrie (IFPI) donderdag bekendgemaakt.

(belga) Kazaa betaalt ook een schadevergoeding van 115 miljoen dollar aan meerdere platenmaatschappijen. 'De grote platenmaatschappijen zijn tot een akkoord gekomen met de 'peer to peer'-dienst Kazaa', aldus IFPI. Het akkoord bestaat er met name in dat Kazaa een legale dienst wordt. Via digitale filters zal illegale inhoud tegenhouden worden.

Daarnaast zal Kazaa 115 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen aan de maatschappijen die eerder gerechtelijke stappen namen tegen de dienst, ter compensatie van de geleden verliezen. Het gaat om Universal Music, Sony BMG, EMI en Warner Music Group.

Kazaa heeft wereldwijd meer dan 300 miljoen gebruikers. Verwacht wordt dat Sharman Networks nu zal onderhandelen over licenties met bedrijven uit de entertainmentwereld om legale inhoud aan te bieden, zodat Kazaa zou kunnen wedijveren met iTunes, de legale online muziekwinkel van Apple.

(foto bloomberg)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud