KBC Securities: 'Kleine stijging olieprijzen geen probleem'

Een kleine stijging van de olieprijs zal beperkte gevolgen hebben. 'De markten zijn hoge olieprijzen gewoon', dit zegt Antoine Leurent, oliespecialist bij KBC Securities. 'De hoge olieprijzen in 2006 hebben voor een zekere marge gezorgd,' verduidelijkt hij.

De stijgende olieprijzen hebben geen economisch fundament. 'De stijging van de vraag verloopt volgens de verwachte curve, de beperking van het aanbod door de OPEC was verwacht, en de daling van de olievoorraden was verwacht. De geopolitieke onzekerheid is verantwoordelijk voor deze schommelingen'.

'Het is bijzonder moeilijk om een verdere evolutie van de olieprijs te voorspellen,' zegt Leurent. Hij houdt zijn verwachtingen voor 2007 en 2008 onveranderd op 60 dollar per vat. In 2006 stelde hij het jaargemiddelde op 65 dollar per vat. 'Indien het conflict in het Midden-Oosten escaleert, kan de koers natuurlijk snel stijgen,' verduidelijkt hij.

Op korte termijn dreigt niet echt een probleem. 'De Verenigde Staten en de Europese landen beschikken over wettelijke reserves van 50 a 60 dagen. Ook China is nu strategische reserves aan het uitbouwen.'

Laurent Willaert

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud