Keverplaag bedreigt palmbomen op Mallorca

Een keverplaag bedreigt de palmen op Mallorca. Ruim 4.000 bomen vooral in het zuiden van het Spaanse vakantie-eiland verkeren door de rode palmsnuitkever (Rhynchophorus ferrugineus) in acuut gevaar, zo meldt de plaatselijke pers woensdag.

(belga) De kevers vreten eerst de bladeren op en pakken vervolgens de stam aan. In slechts enkele dagen kan de aangetaste palm afsterven. Omvallende bomen vormen vooral op openbare plaatsen ook een gevaar voor voorbijgangers.

Het ministerie van Landbouw op de Balearen kondigde strenge controles aan. Het gebruik van chemicaliën is echter enkel werkzaam zolang de kevers zich nog in het larvenstadium bevinden. Aangetaste bomen daarentegen moeten geveld en verbrand worden.

De aanwezigheid van de rode keversoort, die zo groot als een meikever kan worden, werd pas twee maanden geleden op Mallorca vastgesteld. De vraatzuchtige insecten geraakten vermoedelijk op het eiland door de import van palmbomen uit Valencia, waar de kever twee jaar geleden opdook. De rode palmsnuitkever is oorspronkelijk uit de tropen in Azië afkomstig, maar breidde zich echter uit naar Afrika en Europa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud