Klimaatverandering bedreigt Europese skigebieden

De opwarming van de aarde bedreigt de skigebieden in de Alpen en de regionale economieën die afhankelijk zijn van het wintertoerisme. Die waarschuwing heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag gelanceerd.

(tijd) Volgens de OESO-analyse bedroeg de recente opwarming in de Alpen ongeveer drie keer het wereldwijde gemiddelde. De jaren 1994, 2002 en 2003 waren de warmste in de regio in 500 jaar. Klimaatmodelprojecties laten steeds grotere veranderingen zien de komende decennia, aldus de organisatie met zetel in Parijs, met steeds minder sneeuw op lage hoogtes en krimpende gletsjers.

Momenteel hebben 599 van de 666 middelgrote tot grote skigebieden in de Alpen voldoende sneeuw gedurende minstens 100 dagen per jaar. Mocht de temperatuur in de toekomst met één graad stijgen, zou dat aantal kunnen slinken tot 500. Bij temperatuurstijgingen met twee en vier graden zou het aantal tot respectievelijk 400 en 200 kunnen dalen.Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland trekken elk jaar tussen de 60 en 80 miljoen wintertoeristen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud