Koningin Paola is 'Migrant van de dag'

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) stelt maandag, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Migrant, koningin Paola voor als 'Migrant van de dag'. Op die manier wil het Centrum het grote publiek sensibiliseren over vragen in verband met migratie.

(belga) Zes jaar geleden, op 4 december 2000, werd 18 december door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot Internationale Dag van de Migrant. Die dag moeten de VN-lidstaten informatie verspreiden over de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden van migranten.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding koos dit jaar koningin Paola als beeld van zijn campagne. In heel het land worden affiches verspreid met daarop de afbeelding van de koningin en gegevens als "aangekomen in België: 1959" en "reden van migratie: huwelijk".

"De bedoeling is dat iedereen even stilstaat bij het beeld van de koningin die jaren geleden naar ons land emigreerde", verduidelijkt het centrum. "De Italiaanse gemeenschap maakt in België met 21 procent de grootste groep van het totale aantal vreemdelingen uit".

Aan de hand van de campagne wil het centrum de aandacht vestigen op de werkelijke situatie waarin de migranten verkeren. "Tegenwoordig worden ze vooral met achterdocht en op een negatieve manier benaderd en dat is een gevolg van een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid, gebaseerd op vooroordelen", luidt het. "Daarom nodigen we het grote publiek uit om mee de strijd aan te gaan tegen de gangbare negatieve opvattingen door volledige en recente informatie en een heldere uitleg te bieden".

Naast de affiches staan er op de website www.migrantvandedag.be drie quizzen die werden opgesteld op basis van drie studies van Nicolas Perrin van de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve over migratie. "Via dit eenvoudige middel kan iedereen zijn kennis testen, clichés overstijgen en zich beter informeren over de werkelijkheid zoals die is", luidt het nog.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud