Kopstukken Libération verlaten krant

Florence Aubenas, Jean Hatzfeld en twee andere bekende journalisten van het Franse dagblad Libération verlaten de krant omdat zij 'niet akkoord zijn met wat er gebeurt'. Dat heeft Aubenas aan het Franse persbureau AFP gemeld.

(belga) 'Ik had mijn leven willen eindigen bij Libération en ik zou zelfs gebleven zijn als het schip kapseisde, maar ik vertrek omdat de toestand van Libération veranderd is en omdat ik het niet eens ben met wat er bij de krant gebeurt', aldus Florence Aubenas, een ervaren reporter die sedert zij in 2005 vijf maanden gegijzeld werd in Irak, grote bekendheid geniet bij het Franse publiek.

Samen met haar vertrekken schrijver en reporter Jean Hatzfeld die sedert de oprichting in 1973 bij de krant is, Antoine de Baecque, adjunct-hoofdredacteur verantwoordelijk voor cultuur, en Dominique Simonnot, gewezen voorzitster van de 'société des rédacteurs' (redactieraad).

'Wij hebben afgezien van een spectaculaire actie die nadelig zou kunnen zijn voor de krant. Men heeft ons geen andere keuze gelaten dan te vertrekken', aldus Florence Aubenas.

Directeur en medestichter van Libération, Serge July, diende in juni de leiding van de krant af te staan, ongeveer een jaar nadat financier Edouard de Rothschild 38,87 procent van het kapitaal van de krant in handen kreeg.

Het meer dan dertig jaar geleden opgerichte dagblad Libération ontstond uit de radicale protestbeweging van 1968. In januari 2006 bracht Edouard de Rothschild 20 miljoen euro vers geld in het kapitaal van de krant in. Toch slaagde die financiële interventie er niet in de crisis op te lossen en de afbrokkeling van het lezerspubliek tegen te gaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud