Kurt Vonnegut (84) overleden

De Amerikaanse cultauteur Kurt Vonnegut is overleden. Hij bezweek woensdagavond op de leeftijd van 84 jaar in New York aan de gevolgen van een hersenletsel. Dat had hij kort daarvoor bij een val opgelopen, aldus de New York Times op aangeven van uitgever Morgan Ertrekin, een vriend van de wereldberoemde schrijver. Vonnegut was auteur van onder meer "Slaughterhouse-Five" .

(belga) Vonnegut schreef talrijke essays, toneelstukken en kortverhalen, maar maakte vooral naam met zijn 14 romans, die een combinatie vormden van zwarte humor, satire, science fiction en filosofie die hij gebruikte tegen de oorlog, de verloedering van het milieu, het absurde van het hedendaagse leven en de alledaagse politieke agenda's.

Zijn bestseller "Slaughterhouse-Five" (1969) beschreef het vernietigende luchtbombardement van de geallieerden op de Duitse stad Dresden in 1945, dat Vonnegut zelf als twintiger meemaakte als Amerikaans krijgsgevangene. Deze moderne klassieker groeide in de late jaren zestig en de jaren zeventig uit tot de "bijbel van de tegenstanders van de Vietnamoorlog". Het wordt beschouwd als een metafoor voor de omwenteling in de Amerikaanse maatschappij tijdens de betogingen tegen de Vietnamoorlog, de rassenonlusten en de vrouwenrechtenbeweging en werd in de armen gesloten door de tegencultuur. Het boek werd in 1972 verfilmd door regisseur George Roy Hill.

Met humor, tijdelijk echter ook diep pessimisme, ging hij op de existentiële vragen van het leven in. De werken van Vonnegut zijn een mengeling van fantasie en autobiografie, zonder traditionele structuur en interpunctie.

Graham Greene noemde Vonnegut "een van de bekwaamste schrijvers van de hedendaagse tijd". Critici loofden hem voor de uitvinding van een nieuwe stijl: "de samensmelting van science fiction met humor, pacifistische boodschappen en ernstige literatuur".

Kurt Vonnegut werd op 11 november 1922 in Indianapolis in de Amerikaanse staat Indiana geboren. Hij studeerde aan de Cornell Universiteit. Zijn eerste roman, "Piano Player", verscheen in 1952, een satire op het hogere bedrijfsleven. In 1959 volgde de science fiction-roman "The Sirens of Titan", vier jaar later "Cat's Cradle". Maar naast boeken schreef hij ook meesterlijke kortverhalen.

Vonnegut kondigde met zijn roman "Timequake" (1997) aan dat hij stopte met schrijven, maar bleef wel non-fictie schrijven. Hij verwierf bekendheid als felle tegenstander van de regering Bush en de invasie van Irak. Zijn laatste boek, "A Man Without a Country", was een collectie van zijn essays en werd gepubliceerd in 2005.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud