Lance Armstrong stopt na de Tour

(belga) - De Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong, zesvoudig tourwinnaar, heeft maandag op een persconferentie in Augusta (Georgia) aangekondigd dat hij een punt achter zijn carrière zet. De Ronde van Frankrijk van dit jaar wordt de laatste wedstrijd voor de 33-jarige Texaan.

Armstrong (foto: belga) is met zes opeenvolgende zeges absoluut recordhouder in de Tour de France. Hij won onafgebroken van 1999 tot 2004. Nog één keer gaat hij voor een zevende zege. "De Ronde van Frankrijk wordt mijn laatste profkoers, of ik nu win of verlies", verklaarde Armstrong, die dinsdag in de Ronde van Georgia start. "Weten dat het de laatste is motiveert me alleen maar meer om er een zevende overwinning van te maken."

In 1993 behaalde Armstrong zijn eerste grote overwinning: in Oslo werd hij wereldkampioen. In 1995 won hij de Clasica San Sebastian, in 1996 de Waalse Pijl. Datzelfde jaar sloeg het noodlot toe. Er werd teelbalkanker vastgesteld bij de toen 25-jarige renner. Armstrong overwon de kanker en werd in 1998 weer renner om vanaf 1999 oppermachtig te worden in de Tour.

Armstrong had de persconferentie van maandag vorige maand al aangekondigd, met de melding dat hij 'een belangrijke mededeling te doen had.' Sindsdien gingen er geruchten over zijn mogelijk afscheid van de wielersport.

'The boss' blijft ook na zijn wielercarrière actief als 'advisor' bij Discovery Channel. "Ons contract met het team en onze sponsors loopt nog tot einde 2008, met een optie op twee bijkomende jaren. Met het verdwijnen van Lance Armstrong als renner wordt onze ploeg zeker niet opgedoekt", zegt persverantwoordelijke Jogi Muller van Discovery Channel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud