Advertentie

Landis moet wellicht afzien van gele trui

Ook het B-staal van de Amerikaanse Tourwinnaar Floyd Landis is positief. Dat meldt de Internationale Wielerunie (UCI) zaterdag in een communiqué.

De 30-jarige Phonakrenner testte positief na de 17e rit in de Tour. Er werd een teveel aan testosteron in zijn urine aangetroffen.

Waarschijnlijk wordt Landis door de Amerikaanse Wielerfederatie geschorst voor twee jaar en moet hij zijn Touroverwinning inleveren ten voordele van de Spanjaard Oscar Pereiro. Het zou de eerste keer zijn dat een renner zijn eindoverwinning in 's werelds belangrijkste rittenwedstrijd moet inleveren.

Floyd Landis leverde zijn positieve plas af op 20 juli na afloop van de 17e etappe, een zware Alpenrit naar Morzine. Die dag verbaasde de Amerikaan iedereen door een solo van 130 km met succes af te ronden terwijl hij een dag eerder zijn gele trui had moeten afgeven na een gigantische inzinking op de klim naar La Toussuire. In die 17e etappe legde Landis de basis voor zijn latere eindzege.

De Amerikaanse Wielerfederatie zal nu een disciplinair onderzoek openen tegen Floyd Landis. Als hij wordt geschorst en zijn Tourzege moet afgeven, kan hij nog in beroep gaan. Het laatste woord in dit soort zaken is doorgaans voor het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne.

Volgens het UCI-reglement, dat zich baseert op de code van het Wereldantidopingagentschap (Wada), riskeert Landis een schorsing van twee jaar. De volgende twee seizoenen mag hij ook geen lid zijn van een eliteploeg, conform de etische code die de ProTourploegen ondertekenden.

Na het bekendraken van het positieve A-staal had Phonakmanager John Lelangue laten verstaan dat Landis zou worden ontslagen als het B-staal de positieve plas bevestigde.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud