Lars Boom wint in Liévin, Nys pas achtste

©Photo News

De Nederlander Lars Boom (Rabobank) heeft zondag in het Franse Liévin de zevende manche van de Wereldbeker veldrijden gewonnen. Boom haalde het voor Bart Wellens en de Fransman Francis Mourey. Wereldkampioen Erwin Vervecken eindigde net naast het podium.

(belga) - Belgisch kampioen Sven Nys won de twee vorige edities in Liévin maar had een mindere dag en moest zich tevreden stellen met de achtste plaats.

Dat de 'Kannibaal van Baal' niet super was, werd al snel in de race duidelijk. Bart Wellens en Lars Boom gingen meteen na de start de uitdaging van Gerben de Knegt aan. Met Françis Mourey mee vooraan werden drie leiders er vier en op dat moment fietste Nys pas in tiende positie met ook nog een groepje met Zdenek Stybar, Kevin Pauwels en Dieter Vanthourenhout voor zich terwijl hij zelf in het spoor zat van Erwin Vervecken en Sven Vanthourenhout. Even zag het er naar uit dat Nys nog orde op zaken zou kunnen stellen toen hij op het einde van de derde van de elf af te leggen ronden genaderd was tot op tien meter van de koplopers, maar daarna brak de veer. Nys wisselde nog van fiets en toen was het kalf helemaal verdronken. Hij stelde zich tevreden met een plaats bij de achtervolgers in het gezelschap van Vervecken, Stybar en De Knegt, die vooraan de rol had moeten lossen. Wat later moest Nys zelfs Vervecken en John Gadret laten rijden en in de finale waren ook Kevin Pauwels en Zdenek Stybar te sterk voor hem. Nys pas achtste dus. Maar geen man overboord want hij blijft afgetekend leider in de UCI-ranglijst.

Vooraan was het duel om de overwinning tussen de drie leiders bikkelhard. Mourey was een dag na zijn wanvertoning in Roubaix de eerste aanvaller. Verder dan tien seconden lieten Boom en Wellens hem echter niet rijden. Langer dan drie ronden hield de Franse kampioen het alleen niet uit. Toen hij teruggepakt was, probeerde Boom enkele keren weg te komen. Tevergeefs. Mourey liet niet betijen en duidelijk was toen ook al dat Wellens nooit overschot had.

Het was pas in de voorlaatste ronde dat er afscheiding kwam vooraan. Totaal leeg gestreden ging Mourey onderuit. Voor Boom het sein om meteen aan te vallen. Wellens had geen repliek meer in huis en moest de Nederlander laten rijden. Meer dan een negende tweede plaats van het seizoen zat er niet in.

Foto PhotoNews 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud