Liedjesschrijver Tony Bass overleden

(belga) - De Nederlandse liedjesschrijver en zanger Tony Bass is dinsdag op 71-jarige leeftijd in Valkenswaard overleden. Bass, een pseudoniem van Thieu Baats, was in de jaren zestig van de vorige eeuw ongekend populair, zowel in Nederland als in Vlaanderen.

Bass stond wekenlang in de hitparades met carnavalnummers als, vooral, de onsterfelijke, door Jack de Nijs geschreven kraker 'Gina Lollobrigida' (1969, een hommage aan de Italiaanse filmdiva met het onweerstaanbare refrein Jij bent voor mij de vrouw/Waar ik't meest van hou/Daar kan ik werkelijk niks aan doen), maar ook met 'Ik ben met jou niet getrouwd' en het momenteel voor hem zeer toepasselijke 'Dat is het einde', ironisch genoeg zijn allereerste hit. Ook het nummer 'Bij ons staat op de keukendeur' (1970) is van zijn hand. Het Bossche duo De Twee Pinten scoorde er een grote hit mee. Zijn allereerste single, 'Sierra Nevada', werd in 1959 uitgebracht op het Belgische label Teeny Records.

Naast Nederlandstalige nummers schreef Baats ook liedjes in het Spaans en het Portugees. Op de internetsite van het muzikale duo Toe Maar wordt beweerd dat Bass ook liederen componeerde en/of arrangeerde voor kleppers als James Last, José Feliciano en Trini Lopez.

Met nummers als 'Glaasje op, laat je rijden' en 'Achter vrij? Voor Vrij? Dan pas inhalen!' was Bass op verkeersvlak Flor Koninckx jaren vooraf. Maar ook het andere geslacht werd door Bass herhaaldelijk bezongen, getuige singles als 'Lekker stuk', 'Had ik jou maar nooit gezien', 'Bella Lucia' en 'Die laatste kus van jou'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud