Linus Gerdemann wint zevende rit in Tour de France

Linus Gerdemann (T-Mobile) heeft zaterdag de zevende etappe in de 94e Ronde van Frankrijk gewonnen. De 24-jarige Duitser finishte in de eerste alpenrit, over 197,5 kilometer van Bourg-en-Bresse naar Le Gran Bornand, met een voorsprong van 40 seconden op de Spanjaard Inigo Landaluze en 1:38 op diens landgenoot David De La Fuente.

(belga) Gerdemann is meteen ook de nieuwe leider. Hij neemt het geel over van de Zwitserse proloogwinnaar Fabian Cancellara en heeft in de stand nu 1:24 voor op Landaluze.

Gerdemann reed al na 38 kilometer uit het peloton weg. Hij deed dat in het gezelschap van Ruben Perez, Dmitry Fofonov, Egoi Martinez, Laurent Lefevre en Benoit Vaugrenard. Paolo Savoldelli sloot onmiddellijk aan, kort daarna ook Inigo Landaluze en David De la Fuente, vervolgens nog José Ivan Gutierrez, Juan Antonio Flecha en Bram Tankink en tenslotte Fabian Wegmann, Jérôme Pineau en Martin Elmiger. Zo waren er vijftien leiders, die de etappe zouden kleuren.

De beslissing viel op de eerste beklimming van eerste categorie in deze Tour: de col de la Colombière. Gutierrez ging aan de haal en De La Fuente en Landaluze reageerden ogenblikkelijk. Ook Gerdemann en Fofonov deden dat. De Spanjaarden hadden hun krachten overschat en uiteindelijk bleven alleen Fofonov en Gerdemann in de spits over. Met nog zes kilometer te klimmen reed Gerdemann zijn laatste gezel uit het wiel om aan een solo van twintig kilometer naar de finish te beginnen.

Omdat Landaluze in de achtervolging tijdens de moeilijkste stroken van de beklimming op enig duwwerk van Spaanse supporters kon rekenen, was hij op de top teruggekeerd tot op 16 seconden, maar in de afdaling liep de Duitser opnieuw verder uit. Het peloton met de favorieten eindigde op 3:38.

foto epa

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud