Advertentie

Londen breidt tolsysteem wagens uit

In Londen is maandag het tolsysteem, waarmee in 2003 in het centrum van de stad werd begonnen, uitgebreid naar de meer welgestelde wijken in het westen. Niet iedereen is echter voorstander van de uitbreiding, die dan ook niet unaniem werd goedgekeurd.

(belga) Door de uitbreiding is de oppervlakte van de zone waar het tolsysteem geldt nu bijna verdubbeld. Ondanks felle tegenkanting van de inwoners moeten ook de wijken Notting Hill, Knightsbridge, Kensington, Chelsea en Belgravia vanaf maandag hun duit in het zakje doen. Concreet betekent het dat van maandag tot vrijdag (van 07.00 uur tot 18.00 uur) 12 euro moet betaald worden om een hele dag door de wijken te rijden. Bedoeling is om zo het verkeer in het westen van Londen met 10 tot 15 procent te doen dalen, aldus burgemeester Ken Livingstone. Maar volgens het Centre for Economics and Business Research heeft het systeem ook minder leuke gevolgen. Volgens de onderzoekers zal de tol resulteren in het verlies van 6.000 banen en een omzetverlies van ongeveer 350 miljoen euro.

Gordon Taylor, de voorzitter van de inwonersvereniging van West-Londen, vindt het initiatief "absoluut niet nodig". Volgens hem wordt slechts 5 procent van de straten in het westen van de hoofdstad geteisterd door files.

Het initiatief zou volgens Transport for London de files in het centrum van Londen met 5 procent kunnen doen toenemen. De inwoners van het westen van de stad, die moeten betalen om het centrum binnen te rijden, zullen nu inwoners worden van de zone waar de tol van toepassing is en dus minder moeten betalen. Volgens Transport for London zouden er daardoor meer mensen zich in het centrum van de stad gaan verplaatsen met de wagen.

De uitbreiding van het systeem zal in totaal 156 miljoen euro kosten. De inkomsten zouden moeten stijgen tot 208 à 268 miljoen euro per jaar.

De volgende stap zou een belasting voor erg vervuilende wagens, zoals bijvoorbeeld de 4x4, kunnen zijn. De bestuurders van een dergelijke wagen zouden dan in de tolzone per dag 32,5 euro moeten betalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud