Louis Meers - 'Art Nouveau Wandelingen in Brussel'

De art nouveau is niet in Brussel ontstaan, maar Brussel is wel de hoofdstad van de art-nouveau-architectuur. Het allereerste art-nouveaugebouw, het huis Tassel door Victor Horta gebouwd in 1893, staat in Brussel. Het Stocletpaleis van de Weense architect Jozef Hoffmann staat in Brussel. En ook Henry van de Velde, Paul Hankar, Gustave Strauven, Paul Cauchie en anderen voorzagen de hoofdstad van pareltjes van art-nouveaugebouwen.

(tijd) 'Art Nouveau Wandelingen in Brussel', inmiddels aan zijn vijfde druk toe, geeft in een viertal wandelingen een goede inventaris van wat er nog aan art nouveau rest in Brussel. De auteur beschrijft telkens de huizen en de opdrachtgevers en zegt wanneer de gebouwen beschermd zijn. Helaas zijn de foto's niet in kleur.

Na een historische inleiding over de verschillende stromingen en invloeden, begint de eerste wandeling in de Louisawijk bij het Tasselhuis van Horta. Ingenieur Tassel was een vriend van Horta. De gevel is zeker niet revolutionair, de functionele behandeling van de binnenruimten is dat des te meer. Andere hoogtepunten uit de buurt zijn het Hortahuis zelf, nu een museum, het huis Solvay aan de Louisalaan, of het huis Hannon van architect Jules Brunfaut.

Een tweede wandeling doet de vijvers van Elsene aan, een derde het Ambiorixplantsoen en omgeving. In die laatste (vandaag bij uitstek Europese) buurt staan het huis Van Eetvelde, gebouwd door Horta voor de administrateur-generaal van de Onafhankelijke Kongostaat. Het heeft een ijzeren gevel en een schitterend interieur, waarin allerlei Congolees hout gebruikt is. Wat verder vind je de Woning Saint-Cyr van architect Gustave Strauven. Hoewel nauwelijks vier meter breed is het een van de meest fantasievolle gebouwen van Brussel. Het geheel is versierd met smeedijzer en de ronde bovenverdieping heeft de vorm van een lier. Bij het Jubelpark ligt de woning en atelier van architect Paul Cauchie uit 1905. Het is versierd met prachtige graffiti: een decoratie uit gekleurd pleister in prachtige art-nouveaumotieven.

En dan is er het Paleis Stoclet (de naam huis past hier werkelijk niet) aan de Tervurenlaan, gebouwd door Jozef Hoffmann en de Wiener Werkstätte in de jaren 1905-1911.

Een laatste hoofdstuk verzamelt andere art-nouveaupareltjes: de Warenhuizen Waucquez van Horta, nu het stripmuseum aan de Zandstraat, Taverne De Ultieme Hallucinatie (oorspronkelijk een herenhuis van architect Paul Hamesse) of het Warenhuis Old England, nu het instrumentenmuseum.

Louis Meers - Art Nouveau Wandelingen in Brussel - 2006, Tielt, Lannoo / Stichting Monumenten en Landschapszorg, 186 blz., 17,95 euro, ISBN 90-209-6655-8

Marc HOLTHOF

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud