Luxemburg trekt cultureel jaar op gang

Zowat 10.000 mensen hebben zaterdag kou en regen getrotseerd om op de place de la Gare in Luxemburg de start mee te maken van het jaar waarin de hoofdstad van het groothertogdom Culturele Hoofdstad van Europa is.

(belga) Het feest werd op gang getrokken met muziek, laserstralen die de hemel doorkliefden, een stoet op fanfaremuziek naar het stadscentrum en vuurwerk, dat nog gevolgd zou worden door een volksbal.

Luxemburg is samen met Sibiu in Roemenië cultuurhoofdstad van Europa. In Luxemburg strekt het evenement zich een eind buiten de grenzen van het groothertogdom uit: ook in het westen van Duitsland, in het noordoosten van Frankrijk en in de provincie Luxemburg vinden culturele manifestaties plaats.

Volgens de politie waren talrijke Belgische, Franse en Duitse bewoners van de grensregio aanwezig op het feest in Luxemburg. Veel bezoekers droegen een badge met daarop een hert als symbool omdat dat dier de bossen doorkruist zonder zich om de grenzen te bekommeren.

Zo'n 700 herten in staal, 1,70 meter hoog en 2,10 meter lang, zijn aan de toegangen van Luxemburg en steden in de grensregio geplaatst, ook in Aarlen. In Luxemburg waren de herten zaterdagavond zo verlicht dat hun schaduw op de gevels van culturele instellingen geprojecteerd werd.

Tot december staan bijna 500 manifestaties geprogrammeerd, waarvan 130 in België, Frankrijk en Duitsland. Op de officiële ceremonie die het openingsfeest voorafging, hamerde de Luxemburgse premier, Jean-Claude Juncker, op de rol van de regio's in de opbouw van Europa, ook op cultureel vlak. 'Luxemburg en cultuur gaan samen' en het groothertogdom is nog 'iets anders dan 120 banken', aldus Juncker.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud