Marco Pantani vrijgesproken van sportieve fraude

(belga) - De Italiaanse wielrenner Marco Pantani werd donderdag vrijgesproken voor de rechtbank van Trente van de beschuldiging van sportieve fraude, nadat hij in de Ronde van Italië van 1999 uit de koers werd gezet met een te hoge hematocriet, wat op doping kan wijzen.

De procureur, Carmine Russo, had nochtans donderdagochtend zes maanden celstraf en een boete van 500 euro geëist tegen Pantani. Russo was ervan overtuigd dat de 33-jarige wielerkampioen, die in 1998 de Giro en de Tour won, schuldig was.

De feiten die 'de Piraat' verweten werden, gaan terug tot de voorlaatste dag van de Giro '99. De kale renner uit Cesenatico reed toen in de roze leiderstrui, maar werd voor de start uit de race gezet nadat een bloedcontrole een te hoge hematocrietwaarde aantoonde. Pantani pleitte steeds zijn onschuld.

De advocaat van Pantani vroeg dan ook de vrijspraak. Na beraadslaging liet de rechter dat verdict ook vallen.

Volgens de wet op de sportieve fraude in Italië, die in 1989 werd gestemd, had Pantani zich aan een celstraf van een maand tot een jaar met uitstel en een boete tussen 250 en 1000 euro kunnen verwachten.

De sportieve toekomst van Marco Pantani, die recent nog kampte met een depressie, is onzeker. Het is weinig waarschijnlijk dat hij nog ooit op de fiets kruipt. De man noemt zich de laatste tijd ex-renner en is 15 kilogram aangekomen.

Er staat Pantani trouwens nog een dopingproces te wachten naar aanleiding van de razzia in de Giro van 2001. Toen werd in zijn hotelkamer een verboden insulinespuit gevonden. Daarop moest 'de Piraat' de fiets zes maanden aan de kant laten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud