Advertentie

Massahuwelijk tegen racisme haalt wereldnieuws

Op de internationale Dag tegen Racisme haalde Sint-Niklaas gisteren de wereldpers met een massale trouwpartij. Ceremoniemeester was de zwarte schepen Wouter Van Bellingen (Spirit). De aanleiding voor het evenement was de weigering van drie paren om door Van Bellingen gehuwd te worden.

(belga) 'Racistisch gedrag is omgesmeed tot een nooit gezien positief signaal voor verdraagzaamheid', vatte burgemeester Freddy Willockx (sp.a) het hele gebeuren gisteren samen. 'Het is de allereerste keer dat onze stad de wereldpers haalt en we willen dat gebruiken om een symbool te stellen voor meer tolerantie in de samenleving', klonk het.

Een 650-tal paren schreef zich de voorbije weken in voor de symbolische huwelijksceremonie op de Grote Markt. Maar het weer speelde de organisatoren parten.

'Met de happening van vandaag willen we duidelijk maken dat Sint-Niklaas een tolerante en verdraagzame stad is', zei Van Bellingen, die zelfs microfoons van Al Jazeera en CNN voorgehouden kreeg.

De massatrouw kreeg ook de steun van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR). Volgens directeur Jozef De Witte gaat het niet op dat mensen menen het recht te hebben op een andere schepen, enkel wegens zijn huidskleur. 'We kunnen ze niet dwingen te trouwen. Dus laat ze zelf maar het slachtoffer zijn van hun gedrag', zei De Witte.

De strijd tegen racisme kwam ook ter sprake tijdens het vragenuurtje gisteren in het Vlaams Parlement. De Vlaamse minister voor Gelijke Kansen, Kathleen Van Brempt (sp.a), kondigde aan dat het CGKR straks ook juridisch kan optreden voor de slachtoffers van discriminatie in Vlaamse materies. Vandaag kan het centrum dat niet. Dat is bijvoorbeeld een probleem voor de toepassing van het Vlaamse decreet over een evenwaardige participatie op de arbeidsmarkt.

Meldpunten

Van Brempt denkt ook aan meldpunten voor gevallen van discriminatie. Voor de zomer wil ze ook klaar zijn met een decreet 'Gelijke Behandeling', dat alle vormen van discriminatie moet tegengaan.

Van Brempt reageerde daarmee op Mieke Vogels (Groen!), die vindt dat de Vlaamse overheid te weinig doet om racisme aan te pakken en onverdraagzaamheid aanwakkert met vooroordelen over Franstaligen. KVe

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud