Meer dan 8000 personen geëvacueerd na vulkaanuitbarsting in Colombia

Meer dan 8000 personen werden woensdag geëvacueerd na een uitbarsting van de vulkaan Nevado del Huila in het zuiden van Colombia. Het noodplan evacueerde acht dorpen van Huila en Caucha, zo'n 700 km ten zuidwesten van Bogota.

(belga) 'Niemand kwam om of raakte gewond' aldus Luz Amanda Pulido, directeur van het Preventiebureau voor Rampen in Bogota. 3000 inwoners van Belalcazar en 5000 van de naburige stad Paez hebben hun woning moeten verlaten. Dit gebeurde in alle rust, aldus Jorge Quintero van het plaatselijke Rode Kruis.

Televisiebeelden toonden hoe smeltende sneeuw modder en stenen bomen meesleurden en zich een weg baande tussen enkele bruggen terwijl de massa huizen vernietigde en straten blank zette. Er vielen geen slachtoffers maar het gebied is momenteel afgesloten van de buitenwereld, aldus de burgemeester van Belalcazar.

De uitbarsting die met aardschokken gepaard ging, deed zich voor rond 05u57 GMT. Hierdoor ontstond de massa modder. Die bereikte deze morgen reeds de rivier nadat ze het grootste deel van het land had overgestoken, aldus Alberto Nunez, verantwoordelijke van het Nationale Instituut van Geologische Studies en Dagbouw.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud