'Meer meisjes geboren door milieuvervuiling'

Als gevolg van de milieuvervuiling keert de geboorteverhouding om. Mannen zullen in de toekomst niet langer met 1 procent meer zijn dan vrouwen, want wereldwijde voorbeelden duiden op een aanzienlijke daling van het aantal jongetjes dat wordt geboren. Ook in Europa dreigt het fenomeen.

(belga) - De Gentse professor Nik Van Larebeke luidt de alarmbel, schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag.

"Steeds meer mannelijke embryo's sterven in de eerste weken na de verwekking door vervuilende stoffen", zegt professor Van Larebeke. "Dat komt doordat die vervuilers de vorm van het vrouwelijke oestrogeen aannemen, waardoor mannelijke embryo's niet tot volledige ontwikkeling komen en afsterven." Met andere woorden: er zijn meer vroege miskramen met jongens dan met meisjes.

De vervuilers zijn bepaalde plasticderivaten, detergenten, pesticiden, vlammenvertragers en zogenaamde 'parabenen' - bewaarmiddelen die bijvoorbeeld in cosmetica en huishoudproducten zitten. We komen er via onze voeding en ademhaling, maar ook rechtstreeks via onze huid mee in aanraking.

"Er is nood aan een nieuwe vorm van hygiƫne, die ons beschermt tegen gezondheidsbedreigende stoffen en stralingen, en niet alleen tegen microben", zegt Van Larebeke.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud