Memorial - 500 Belgische olympiërs defileren door het stadion

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), dat dit jaar zijn 100-jarig bestaan viert, heeft vrijdag op een originele wijze hulde gebracht aan al zijn nog levende atleten die ooit deelnamen aan de Olympische Spelen. Meer dan 500 van hen mochten voor de start van de 30e Memorial Van Damme door het uitverkochte Koning Boudewijnstadion defileren. De optocht werd bijgewoond door Prins Filip.

(belga) Onder de aanwezige olympiërs bevonden zich ook 27 medaillewinnaars, zoals zwemmer Frederik Deburghgraeve, zeiler Sebastien Godefroid, atleet Gaston Roelants, tennisster Dominique Monami, schaatser Bart Veldkamp en de judoka's Harry Van Barneveld, Gella Vandecaveye en Ulla Werbrouck. Veel aandacht ging naar de misschien wel minst bekende onder hen: schermer Henri Paternoster. Hij is met zijn 98 jaar de oudste nog in leven zijnde deelnemer en medaillewinnaar (brons in Londen 1948). Hij en zijn collega's reden een ererondje in oldtimers.

De medaillewinnaars werden eerder op de dag op een academische zitting in Brussel al in de bloemetjes gezet door het jarige BOIC. Onder de genodigden bevond zich ook Jacques Rogge, de Belgische voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Rogge noemde het BOIC in zijn speech een gerespecteerd instituut met een rijke geschiedenis. Hij verwees onder meer naar de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen en het pionierswerk van het BOIC. Het was op de Olympische Spelen van Antwerpen dat voor de eerste keer de olympische vlag wapperde en Victor Boin legde er als eerste in de geschiedenis de olympische eed af.

De aanwezige atleten werden door Rogge geprezen voor hun inzet en verbetenheid. "Met jullie prestaties hebben jullie de jeugd gelokt naar en de mensen warm gemaakt voor de sport. Daarvoor alleen al verdienen jullie mijn respect", klonk het uit de mond van de IOC-voorzitter, die nogmaals pleitte voor een absolute nultolerantie inzake dopinggebruik. "Jullie vertegenwoordigen de olympische droom. Hou hem intact en proper, want ook dat is jullie opdracht."

Ook drie buitenlandse olympische kampioenen zakten af naar Brussel: de Brit Sebastian Coe, de legendarische polsstokspringer Sergey Bubka én de Cubaan Alberto Juantorena. Hij was het die de betreurde Ivo Van Damme op de Olympische Spelen van Montreal in 1976 van het goud hield op de 800 meter.

(photo: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud