Miami verovert eerste NBA-titel

Miami Heat heeft voor het eerst in zijn bestaan de titel veroverd in de Noord-Amerikaanse profbasketcompetitie NBA. De Heats wonnen dinsdag in hun zesde onderlinge finaleduel met 95-92 van de Dallas Mavericks en brachten de stand in de best-of-seven daarmee op een beslissende 4-2.

(belga) Miami volgt op de erelijst San Antonio op.

Miami had de eerste twee duels tegen Dallas verloren en had het ook nu niet onder de markt tegen de club van de Belg Didier Mbenga. Dallas startte ijzersterk en liep meteen uit tot 16-4. Met de hulp van Dwyane Wade slaagde Miami er evenwel in die kloof te dichten. Bij de rust leidde het team met 46-49. Jason Terry miste in de slotseconden nog de ultieme kans om Dallas opnieuw op gelijke hoogte te brengen en zo kon Miami beginnen feesten.

Het is pas de derde keer in de geschiedenis van de NBA dat een club er in slaagt kampioen te worden nadat ze haar eerste twee wedstrijden had verloren. Boston in 1969 en Portland in 1977 deden het Miami voor. Zowel voor Miami als Dallas was het de eerste keer dat ze de finale speelden.

Voor Pat Riley was het al zijn vijfde titel als trainer. Shaquille O'Neal mocht al voor de vierde keer vieren. De 24-jarige Dwyane Wade werd uitgeroepen tot de beste speler van de finale (MVP). Hij scoorde gemiddeld 34,6 punten per match. Dinsdag was hij goed voor 36 punten.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud