MoMA New York koopt twee werken Luc Tuymans

(tijd) - Het Museum of Modern Art New York (MoMA), een van de meest prestigieuze musea ter wereld voor moderne en hedendaagse kunst, heeft twee schilderijen van Luc Tuymans gekocht. Dat schrijft De Tijd.

Het gaat om het werk 'Secretary of State' (foto: rv) , een 'hard' portret van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, en om 'Demolition', het geschilderde beeld van een enorme stofwolk. Over de aankoopprijs werd niets bekendgemaakt. Topwerken van Tuymans schommelen rond 300.000 à 500.000 euro. Het record bedraagt 1,16 miljoen euro voor het doek 'Sculpture', dat in mei van dit jaar bij Christie's New York geveild werd. Maar het is bekend dat Tuymans en zijn galeriehouder Frank Demaegd van de Antwerpse galerie Zeno X lagere prijzen hanteren voor musea dan voor privé-verzamelaars.

Luc Tuymans is de succesvolste hedendaagse Belgische schilder. Zijn geëngageerde werk, vaak gebaseerd op de geschilderde interpretatie van banale foto's, draait rond thema's als racisme, geweld, vereenzaming, verrechtsing en uitbuiting. De door het MoMA gekochte werken zijn twee van de tien gloednieuwe werken in de reeks 'Proper', die Tuymans in de Newyorkse galerie David Zwirner toont. 'Proper' (in de Engelse betekenis van 'eigen') illustreert Tuymans' niet echt optimistische kijk op het nieuwe Amerika. 'Het is een riskant thema, zeker met het doek van Condoleezza Rice, maar de Amerikanen hebben de boodschap goed begrepen', aldus Tuymans. Dat blijkt: ook de acht andere werken zijn verkocht, onder meer aan de musea voor hedendaagse kunst in San Francisco en Dallas.

De galerietentoonstelling in New York opende op 14 oktober en loopt nog tot 19 november. Op de grote herfstveilingen van hedendaagse kunst in New York in de tweede week van november gaan twee oudere schilderijen van Tuymans onder de hamer. Dinsdag 8 november biedt Sotheby's het doek 'Premonition' uit 1994 aan. De schatting bedraagt 350.000 à 450.000 dollar (280.000 à 360.000 euro). De dag nadien veilt Christie's New York het kleine, vroege werk 'Grüne Wolken' uit 1989. Het wordt geschat op 60.000 à 80.000 dollar (48 à 64.000 euro).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud