Munch-doeken minder beschadigd dan gevreesd

De twee Munch-schilderijen die twee jaar geleden op een spectaculaire manier uit het Munch-museum gestolen werden, zijn terecht. 'De Schreeuw' en 'Madonna' van Edvard Munch zijn bijna niet beschadigd.

(foto bloomberg) Madonna van Edvard Munch

(belga) - Dat liet museumdirecteur Ingebjorg Ydstie vrijdag in Oslo weten, nadat experten bevestigden dat de schade aan de wereldberoemde werken zo gering is dat 'de gewone museumbezoekers het zelfs niet zullen merken'.

De 'Madonna' heeft twee gaatjes en een scheur zo groot als een groot muntstuk. 'De Schreeuw' was op een houten plaat geschilderd. Volgens de directrice zou de dief het schilderij op de grond hebben laten vallen waardoor een hoek ingedrukt werd. Aan de oppervlakte zouden enkele schrammen zitten. De herstellingen zullen zeker maanden duren.

De media in Oslo zeggen dat de politie de schilderijen van een Noorse crimineel bekwam in ruil voor strafvermindering. Volgens hen zou David Toska, die negentien jaar cel kreeg voor een bankoverval, verschillende tips gegeven hebben voor het vinden van de twee jaar geleden geroofde schilderijen.

Er zouden maandenlange geheime onderhandelingen aan vooraf gegaan zijn, waarbij de advocaat van Toska niet de gevraagde strafvermindering kon doordrukken. Toska wordt gezien als de belangrijkste crimineel in de Noorse onderwereld.

Op 22 augustus 2004 hebben twee gewapende en gemaskerde mannen de schilderijen uit het Munch-museum geroofd. Drie medeplichtigen werden bij het begin van het jaar tot acht, zeven en vier jaar cel veroordeeld, zonder dat er na het proces meer klaarheid was over de plaats waar de schilderijen zich bevonden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud