Advertentie

Museumstukken keren terug naar Kaboel

Meer dan 1.400 culturele en archeologische objecten zijn zaterdag terug naar het museum van Kaboel gebracht. De stukken werden acht jaar geleden om veiligheidsredenen overgebracht naar een museum in het Zwitserse Bubendorf.

(belga) De operatie werd gefinancierd door Zwitserland en Duitsland. Tijdens een officiële ceremonie werden de stukken overgedragen aan Afghanistan. Vanaf eind april worden ze tentoongesteld. De waarde van de collectie wordt geschat op 20 miljoen Zwitserse frank (12,5 miljoen euro).

De belangrijkste stukken, waaronder een glazen fallus uit de periode van Alexander de Grote, werden uitgepakt in het bijzijn van ministers en diplomaten. "De periode waarin zomaar kon worden geplunderd is ten einde", verklaarde Karim Khourram, de Afghaanse minister van Cultuur. "Het land is opnieuw stabiel, dus de Afghaanse schatten kunnen terug naar huis komen."

"Afghanistan krijgt een deel van zijn geheugen terug", sprak Koïchiro Matsuura, de secretaris-generaal van de UNESCO. "Het land moet zijn identiteit opnieuw kunnen opbouwen."

Het museum van Kaboel werd gebouwd in 1930. In de burgeroorlog en tijdens het talibanregime werd het meerdere malen geplunderd en kort en klein geslagen. De fundamentalisten hebben meer dan 2.000 beelden vernield.

Het museum van Kaboel, zoals het er vier jaar geleden nog aan toe was. (foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud