Music For Life dit jaar tegen malaria

©BELGA

"Stop malaria. Laat de wereld niet in de steek." Dat is het thema van de vierde editie van Music For Life, een initiatief van Studio Brussel en het Rode Kruis Vlaanderen. Het Glazen Huis staat dit jaar opnieuw op het Woodrow Wilsonplein in Gent.

(belga) - Van 19 tot en met 24 december zamelen Studio Brussel en het Rode Kruis geld in om muskietennetten te kopen, en ter plaatse de mensen te sensibiliseren en informeren rond het probleem. Want de malariamug is het gevaarlijkste dier ter wereld, stelt Studio Brussel-netmanager Jan Van Biesen. "In veertig procent van het wereldoppervlak is de malariamug actief, en er bestaat geen afdoend vaccin. Eén miljoen mensen sterven jaarlijks rechtstreeks aan de steek van een mug".

Indirect komen daar nog eens een miljoen doden bij door complicaties, en jaarlijks worden er 247 miljoen mensen met malaria besmet. Vooral kinderen zijn erg kwetsbaar: elke dertig seconden sterft volgens het Rode Kruis wereldwijd een kind aan malaria, en voor kinderen onder de vijf jaar in Afrika ten zuiden van de Sahara is het de eerste doodsoorzaak.

Met vijf euro kan het Rode Kruis één muskietennet kopen. De nieuwe generatie netten wordt al bij fabricage geïmpregneerd met pesticiden, en gaat zo goed als levenslang mee. Met het project 'Hang Up Keep Up!' deelt het Rode Kruis niet enkel muskietennetten uit, maar zet ze ook duizenden plaatselijke vrijwilligers in die de mensen informeren over de ziekte en over hoe de netten juist op te hangen.

De vrijwilligers gaan ook regelmatig op huisbezoek om te controleren of de netten daadwerkelijk en op een goede manier worden gebruikt. Het inzetten van de vrijwilligers blijkt het gebruik van muskietennetten te verhogen met 23 procent.

Ambassadeur van het project is dit jaar Studio Brussel-presentator Tomas De Soete. Hij zal naar Burundi reizen, waar hij vanuit Bujumbura, een van de armste regio's ter wereld, verslag zal uitbrengen over de situatie ter plaatse.

Welke presentatoren zich zes dagen in het Glazen Huis zonder eten laten opsluiten, wil Jan Van Biesen nog niet kwijt. Dat is pas voor eind november.

Wel maakt hij al één grote actie bekend: 'Quiz For Life'. Bedoeling is om met vijfhonderd teams van vijf personen, die per team vijftig euro inschrijvingsgeld betalen, de grootste indoor zaalquiz ooit te organiseren. De quiz vindt plaats in Flanders Expo op 19 december, de start van Music For Life.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud