Advertentie

National Book Award gaat naar New Yorkse Lily Tuck

(belga) - De vrij onbekende New Yorkse schrijfster Lily Tuck heeft de prestigieuze National Book Award gewonnen. De prijs staat bekend als 'de Oscar voor auteurs' en wordt jaarlijks uitgereikt door de Amerikaanse uitgeverssector.

Tuck kreeg de prijs voor haar roman 'The News from Paraguay'.

Centraal in het werk van Lily Tuck staat het leven van Ella Lynch, de minnares van de negentiende-eeuwse Paraguayaanse dictator Francisco Solano Lopez.

De uitreiking van de National Book Award wordt jaarlijks in ware Hollywood-stijl geƫnsceneerd. Juryvoorzitter Rick Moody loofde Tuck voor de 'verbazende kwaliteit' van haar roman.

Volgens de New York Times werd voor de uitreiking zwaar gedebatteerd of nauwelijks bekende schrijvers, zoals Tuck, de onderscheiding wel verdienen. Aan de prijs is een geldsom van 10.000 dollar (7.700 euro) verbonden. Wereldberoemde schrijvers, zoals Philip Roth, waren dit jaar bij de nominaties voor de National Book Award, gepasseerd.

De prijs voor de bijdrage aan de ontwikkeling van de Amerikaanse literatuur ging naar de kinder- en jeugdschrijfster Judy Blume. Heel wat ouders vinden haar boeken te ruimdenkend, maar Blume heeft ook een grote fanclub in de VS.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud