Natuuraanbod 2009 al opgesoupeerd

©Photo News

Vrijdag 25 september is het "Overshoot Day". Op die dag zal de mens alles opgebruikt hebben wat de aarde ons op één jaar tijd kan bieden. Vanaf dan tot het einde van het jaar zullen we uit de reserves van de aarde putten. Door de economische crisis valt Overshoot Day dit jaar twee dagen later dan in 2008.

(belga) - Dat zegt WWF-België donderdag op basis van cijfers van het Global Footprint Network (GFN), een organisatie die meet hoeveel natuur we hebben, hoeveel we ervan gebruiken en wie wat gebruikt.

"Al jaren overstijgt onze vraag het aanbod van de natuur, en steeds meer. De gevolgen daarvan, met name de klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit, het verdwijnen van bossen, het leegvissen van de oceanen, zijn duidelijk", legt Mathis Wackernagel, de voorzitter van GFN, in de mededeling van de natuurbehoudsorganisatie uit. De natuur heeft volgens hem niet veel reserves meer over.

Twee dagen later

De datum van Overshoot Day is een schatting die gebaseerd is op een projectie van de beschikbare gegevens. Door de economische crisis valt Overshoot Day dit jaar twee dagen later dan vorig jaar. De voorbije jaren viel Overshoot Day elk jaar vier tot zes dagen vroeger dan het jaar voordien.

We stoten nu veel meer broeikasgassen uit dan de natuur kan verwerken. Daardoor blijven deze gassen in de atmosfeer, wat op zijn beurt het klimaat op aarde verandert. De uitdaging voor de 21ste eeuw is volgens Geoffroy Deschutter, directeur bij WWF-België, voldoende welzijn te creëren voor iedereen zonder dat we de natuur uitputten of CO2 opstapelen in de atmosfeer. "Daarom moeten naast het bnp ook sociale en milieu-indicatoren in rekening worden gebracht."

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud