New Yorkse kunstenaar toont 'flashbulbs' in Leuven

(belga) - Donderdagavond is in de leeszalen van de Centrale Universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein in Leuven de Flashbulbs-installatie van de New Yorkse kunstenaar Brian O'Conell geopend. Deze is er nog te zien tot eind april. Een 'Flashbulb memory' is een persoonlijke herinnering verbonden aan een belangrijke historische gebeurtenis.

Voor de uitbouw van de installatie vroeg de kunstenaar in mei en juni aan de mensen in de bibliotheek welke gebeurtenis zij zich nog levendig herinnerden, wat ze toen deden, hoe ze het vernamen, zich voelden en reageerden. In een derde van de antwoorden werd verwezen naar de aanslagen van 9/11 in de VS. Ook de dood van Koning Boudewijn en JFK, de ramp met Herald of Free Enterprise en zelfs het moment dat Kasparov stopte met schaken kwamen aan bod.

O'Connell koos uit de antwoorden die hij ontving 168 uitspraken die hij op de TL-lampen in de leeszalen kleefde. De Engelstalige citaten kunnen ook worden nagelezen in het boek dat samen met het bibliotheekproject werd uitgebracht. De keuze van deze bibliotheek is symbolisch gezien de zware branden die dit pand in 1914 en 1940 teisterden in het geheugen gegrift staan van vele mensen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud