Nieuwe Nederlandse supercomputer heet Huygens

In Nederland krijgt het nationale centrum voor reken- en netwerkdiensten SARA een nieuwe supercomputer, genaamd Huygens. De aanschaf, het onderhoud en het gebruik over een periode van vijf jaar van het IBM-systeem zullen naar verwachting 30 miljoen euro kosten.

(belga) De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft het project bekostigd. De supercomputer behoort met 60.000 miljard berekeningen per seconde (60 Tflop/s) en 15.000 keer zoveel geheugen als een moderne PC (15 Tbytes) tot de top van Europa.

Enkele honderden mensen zullen de computer gebruiken. Het gaat daarbij om onderzoek op het gebied van klimaat, biomoleculair onderzoek, stromingsdynamica en astronomie. De machine zal een dikke drieduizend IBM next generation power-processoren bevatten. De hoeveelheid voor gebruikers beschikbare schijfruimte zal ongeveer 800 TBytes bedragen.

Huygens is de opvolger van de supercomputer die in 2000 door Prins Willem Alexander in gebruik werd gesteld. Het nieuwe apparaat moet vijf, zes jaar meegaan. Het oude voldoet niet meer aan de huidige eisen en zal zoals Patrick Aerts van de Stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) zegt "netjes worden ontmanteld" en als schroot worden aangeboden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud