'Nieuwe vormen van phishing opgedoken in 2006'

Cybercriminelen houden zich steeds vaker bezig met het stelen van persoonlijke gegevens van nietsvermoedende internetgebruikers (phishing) en hebben in 2006 ook enkele nieuwe technieken ontwikkeld op dit vlak. Dat zegt beveiligingsspecialist Symantec in een communiqué donderdag.

(belga) Het bedrijf legde in de eerste helft van 2006 2.249 nieuwe kwetsbaarheden vast, een verhoging van 18 procent ten opzichte van de 1.912 kwetsbaarheden die in de tweede helft van 2005 werden gedocumenteerd.

In de loop van 2006 bleek dat de onlinefraude nog steeds aan een opmars bezig is. Vaak gaat het om online oplichterij via phishing, de inzet van technieken om mensen met een truc te overhalen persoonlijke gegevens te verstrekken, zoals bank- of creditcardgegevens. Er zijn ook nieuwe technieken opgedoken, met name vishing en SMishing.

Vishing is een nieuwe vorm van phishing waarbij potentiële slachtoffers wordt gevraagd een telefoonnummer te bellen, zodat zij in contact komen met een crimineel die hen vraagt vertrouwelijke gegevens te verstrekken. Bij SMishing wordt een phishingbericht verstuurd via sms.

Symantec merkte ook op dat het aantal phishing e-mails in het weekend daalt en weer stijgt op dinsdag, wat suggereert dat phishers vooral actief zijn tijdens gewone werkdagen. Van zaterdag tot zondag zakt het aantal met 31 procent en ook op maandag blijft het laag.

Daarnaast werd eveneens een stijging genoteerd van zero-day aanvallen (waarbij zero-day verwijst naar de hoeveelheid tijd die zit tussen de ontdekking van een softwarekwetsbaarheid en het gebruik ervan in een aanval), rootkits (een softwarecomponent die heimelijk opereert en zijn aanwezigheid op een pc verborgen probeert te houden) en polymorfe virussen (virussen die erin slagen er telkens anders uit te zien wanneer ze zichzelf kopiëren).

Het komende jaar verwacht Symantec een toename van bedreigingen in Microsoft Vista, bedreigingen in de Web 2.0-technologie en binnen technologieën die gericht zijn op jongeren, zoals online games en instant messaging.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud