Nood aan charter over strategische beslissingen bij VRT

De raad van bestuur en het management van de VRT moeten een charter opstellen dat precies vastlegt welke beslissingen van strategische aard zijn en welke niet. De voorzitter van de raad van bestuur, Guy Peeters, en Piet Van Roe, de tijdelijke opvolger van Tony Mary aan het hoofd van de VRT, voeren daarover volgende week de eerste gesprekken.

Piet Van Roe(foto: belga)

(belga) - Door het nieuwe VRT-decreet heeft de raad van bestuur meer armkracht. Hij mag de strategische beslissingen nemen en kan bij gewone meerderheid beslissen of een beslissing van strategische aard is. Mediaminister Geert Bourgeois wilde daarmee voorkomen dat de raad van bestuur voor voldongen feiten staat bij belangrijke dossiers, zoals bij de samenwerking met Belgacom voor het voetbalcontract.

De vrijdag geschorste Tony Mary fulmineerde tegen dat decreet. Hij vreesde voor een nieuwe politisering van de openbare omroep. De beslissing van de gepolitiseerde raad van bestuur over de Flikken-deal bevestigde voor hem die stelling.

Peeters ging zondag tijdens De Zevende Dag in tegen de perceptie dat de bestuursleden "politieke poesjenellen" zijn. "Ik heb nooit gemerkt dat iemand orders ontvangt van zijn politieke partij", zei hij. De beslissing van vorige maandag over de preview van Flikken op Belgacom TV, waarbij de raad Mary terugfloot, kwam er niet op bevel van de minister, luidde het.

Peeters zei dat er nood is aan een kader waarin de rechten en plichten van de raad van bestuur en het management staan. Hij stelde dat het takenpakket van de raad sowieso beperkt blijft. Zo mag hij zich niet inmengen met de programmatie of het personeelsbeleid. De operationele beslissingen komen de gedelegeerd bestuurder toe.

Volgende week starten de eerste gesprekken met Van Roe. Daarna "kunnen mensen aan het werk om langzaam het charter uit te werken".

De opvolger van Mary moet volgens Peeters "in een open geest" kunnen werken "zonder meteen alle mensen binnen de politiek en de raad van bestuur te wantrouwen en moet er een open dialoog mee kunnen aangaan, zonder er een vijandbeeld van te maken".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud