Noteringsceremonie NYSE Euronext 'kunst- en vliegwerk'

De beursbedrijven New York Stock Exchange (NYSE) en Euronext krijgen woensdag voor het eerst een gezamenlijke beursnotering. De logistiek van de noteringsceremonie heeft nogal wat voeten in de aarde vanwege het transatlantische karakter van het nieuwe fusiebedrijf.

(anp/belga) -Vrijwel alle bestuurders van het nieuwe beursconcern zijn om negen uur 's ochtends in Parijs van de partij voor de eerste koers van het nieuwe aandeel in Europa. Onder hen ook de Belg Olivier Lefebvre, als lid van de management board van het fusiebedrijf. Tot zover niets aan de hand.

Om het transatlantische karakter van het nieuwe beursbedrijf te onderstrepen, leek het de bestuurders evenwel aardig om ook bij het eerste beursslot van het nieuwe aandeel aan de andere kant van de oceaan aanwezig te zijn. 'Het zal erom spannen', zei een woordvoerster van Euronext dinsdag over de vlucht tussen Parijs en New York. 'Het is een hele krappe timing, maar we gaan het redden.'

De bestuurders moeten ongeveer acht uur in het vliegtuig zitten, bij gebrek aan een snelle Concorde. Daarna moeten ze nog hartje Manhattan in om het aandeel uit te luiden op Wall Street. De bestuurlijke feestelijkheden vormen het sluitstuk van een fusieproces dat in mei vorig jaar begon.

NYSE legde toen een fusievoorstel neer bij Euronext, terwijl de uitbater van onder meer de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs op dat moment fusiegesprekken voerde met Deutsche Börse. Euronext koos al snel de kant van de Amerikanen en ging in op het bod van 10 miljard dollar. Behalve de grootste beurzengroep ter wereld ontstaat uit de fusie ook het eerste transatlantische beursbedrijf. Eind vorig jaar stemden aandeelhouders van zowel Euronext als NYSE in met de combinatie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud