Oerknalbotsing LHC toch gelukt

Foto EPA

Na twee mislukte pogingen zijn wetenschappers van het Cern in Genève er dinsdag in geslaagd om protonenbundels met elkaar in botsing te brengen in de Large Hadron Collider (LHC), 's werelds grootste deeltjesversneller.

(tijd) - Een stroompanne zorgde er vanochtend voor dat de materiedeeltjes, die al tien dagen op snelheid aan het komen waren, 'gedumpt' moesten worden. Ook een tweede poging mislukte, gezien de grote moeilijkheid om de deeltjes aan zo'n snelheid te doen botsen. Uiteindelijk konden de wetenschappers dan toch twee protonenbundels aan iets minder dan lichtsnelheid te doen botsen, goed voor een energie van 3,5 tera-electronvolts (Tev).

Het is de eerste keer dat een dergelijke test aan zo'n kracht is uitgevoerd. Wetenschappers hopen met deze tests onder meer het nu nog theoretische Higgs-boson op het spoor te komen. Dat is een elementair deeltje dat door Peter Higgs werd voorspeld, en dat zou moeten verklaren hoe de andere elementen in het universum aan hun massa komen. Het Higgs-boson is echter nog nooit in een experiment waargenomen.

Het LHC draait momenteel aan een vermogen van 7 Tev, en zal dat blijven doen tot in 2011. Dan is het de bedoeling om het vermogen van de deeltjesversneller te verdubbelen. Als in dergelijke omstandigheden het Higgs-boson nog niet is ontdekt, moet de theorie van Higgs waarschijnlijk naar de prullenmand verwezen worden. Dan moet de theorie die al 40 jaar lang de subatomaire structuur van het universum verklaart, volledig herbekeken worden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud